Tuesday, February 1, 2011

AKU YANG ENGKAU LUPA!

       
  "SAHABAT KU AMBIK MASA RENUNG DALAM DIRI KITA YE..."
Saat kau bangun pagi hari, AKU memandangmu dan berharap engkau akan berbicara kepada KU, walaupun hanya sepatah kata meminta pendapatKU atau bersyukur kepada KU atas sesuatu hal yang indah yang terjadi dalam hidupmu hari ini atau kemarin ……

Tetapi AKU melihat engkau begitu sibuk mempersiapkan diri untuk pergi kuliah… AKU kembali menanti saat engkau sedang bersiap, AKU tahu akan ada sedikit waktu bagimu untuk berhenti dan menyapaKU, tetapi engkau terlalu sibuk…


Disatu tempat, engkau duduk disebuah kursi selama 15 minit tanpa melakukan apapun. Kemudian AKU Melihat engkau menggerakkan kakimu. AKU berfikir engkau akan berbicara kepadaKU tetapi engkau berlari ke seorang teman untuk mendengarkan khabar terbaru.

AKU melihatmu ketika engkau pergi kuliah dan AKU menanti dengan sabar sepanjang hari. Dengan semua kegiatanmu AKU berfikir engkau terlalu sibuk mengucapkan sesuatu kepadaKU.
Sebelum makan siang AKU melihatmu memandang sekeliling, mungkin engkau merasa malu untuk berbicara kepadaKU, itulah sebabnya mengapa engkau tidak menundukkan kepalamu.
Engkau memandang tiga atau empat meja sekitarmu dan melihat beberapa temanmu berbicara dan menyebut namaKU dengan lembut sebelum menyantap rezeki yang AKU berikan, tetapi engkau tidak melakukannya… masih ada waktu yang tersisa dan AKU berharap engkau akan berbicara kepadaKU, meskipun saat engkau pulang ke bilik kelihatannya seakan-akan banyak hal yang harus kau kerjakan.

Setelah tugasmu selesai, engkau membuka laptop, engkau menghabiskan banyak waktu setiap hari didepannya, tanpa memikirkan apapun dan hanya menikmati laman sosial yg kau minati. Kembali AKU menanti dengan sabar saat engkau menonton cerita yang kau sukai sambil menikmati makananmu tetapi kembali kau tidak berbicara kepadaKU…
Saat tidur, KU pikir kau merasa terlalu lelah. Setelah mengucapkan selamat malam kepada kawanmu, kau melompat ketempat tidur dan tertidur tanpa sepatahpun namaKU, kau sebut. Engkau x menyedari bahwa AKU selalu hadir untukmu.

AKU telah bersabar lebih lama dari yang kau sedari. AKU bahkan ingin mengajarkan bagaimana bersabar terhadap orang lain. AKU sangat menyayangimu, setiap hari AKU menantikan sepatah kata, do’a, fikiran atau syukur dari hatimu.
Keesokan harinya… engkau bangun kembali dan kembali AKU menanti dengan penuh kasih bahwa hari ini kau akan memberiku sedikit waktu untuk menyapaKU...Tapi yang?? KU tunggu... tak kunjung tiba... tak juga kau menyapaKU.
Subuh… zuhur… Asar… Magrib… Isya' dan Subuh kembali, kau masih mengacuhkan AKU….. tak ada sepatah kata, tak ada seucap do’a, dan tak ada rasa, tak ada harapan dan keinginan untuk bersujud kepadaKU…

Apa salahKU padamu …… wahai UmmatKU??? Rezeki yang KU limpahkan, kesihatan yang KU berikan, harta yang KU relakan, makanan yang KU hidangkan, ibu bapa yang KUrahmatkan, apakah hal itu tidak membuatmu ingat kepadaKU…………!!!!!!!
Percayalah AKU selalu mengasihimu, dan AKU tetap berharap suatu saat engkau akan menyapa KU, memohon perlindungan KU, bersujud menghadap KU… Yang selalu menyertaimu setiap saat…

Sahabatku agak2 bila kita ingat sgt pada Allah yg cipta kita ye???
Ramai ingat pd DIA bila sakit mendatang, bila exam menjengah dan saat buntu dalam masalah, betul x sahabat ku? dan bila DIA dah bantu kita, kita ingat kejab je pada DIA.. lepas tu kita lalai.... TAPI SAHABAT KU ALLAH TETAP BAGI KITA MAKAN,MINUM, ALL NIKMAT NYA BUAT KITA TERUS BERJALAN KAN (tanpa ada sebarang bayaran di kenakan dan tanpa kenaikan harga)

 MAKA DI SINI ANA INGIN MENGAJAK DIRI SAHABAT2 SEKALIAN DAN PARA PEMBACA SEKALIAN, AYUH!!! KITA SEMATKAN DALAM DIRI CINTAI LAH ILLAHI... waallahua'lam..


No comments:

Post a Comment