Thursday, January 20, 2011

AHLAN WA SAHLAN

video
Dengan lafaz  BISMILLAHIRAHMANIRAHIM kalam bermula..Syukran kepada sahabat ana (Nur Atiqah Azmi) yang sudi membantu membuat blog ini (sampai pantau ana pukul 1.30a.m hihi JAZAKILLAH YA SOHABATI) .. Tak tau nak cakap ape sebenarnya sebab biasa tulis bukan untuk tatapan umum, cuma untuk tatapan sendiri dan sahabat-sahabat yang bertuah hihi.. Ana pun tak pandai untuk membuatkan coretan dengan baik.. Jadi di alu-alukan pada sahabat-sahabat yang menziarahi blog ana untuk memberi pandangan.. Ana akan gunakan medium ini sebagai medium perkongsian ilmu dan muhasabah diri kita bersama INSYAALLAH.... Mudahan dengan medium ini ISLAM SEMAKIN TERJULANG.. Teringat kata-kata "BILAKAH KITA SEMUA SATU HATI? BILAKAH LAGI ISLAM KAN DIJULANG TINGGI? BERSAMALAH MENENTANG KEZALIMAN, OH INSAN SEDARLAH, BANGUN LAH UMAT KITA SATU HATI, JANGAN TAKUT! BERJUANG LAH UNTUK KEAMANAN".. Sungguh menusuk ke hati kata-kata ni, ALLAHUAKBAR sedarkah kita, bahawasanya kita semua UMAT ISLAM?? sahabat-sahabat sekalian dimanakah kita? adakah kita hanya sibuk mencari kebendaan dan keduniaan sahaja tanpa ingat kita ini khalifah yang diciptakan untuk mengabdikan diri pada ALLAH dan sebagai pentadbir bumi ini.. Ingatlah ALLAH lah juga yang memberikan kita segala kenikmatan pada tiap saat kepada kita (jangan sesekali sombong pada NYA)... Ramai ummat Islam sekarang  berpusu-pusu mengejar sekeping IJAZAH next MASTER next PHD.. Ana sesekali tidak menyatakan salah tapi sedarkah kita banyak ummat Islam yang tersungkur ketika sibuk mengejar sekeping sijil ini.. Sebagai contoh : 1.Lupa pada ALLAH, ketika sibuk mengejar kelas ade yang melengahkan solat malah ade yang langsung tidak bersolat (Peruntukan 24JAM sungguh mencukupi jika kita bijak menggunakannya) 2.Lupa pada Rasulullah, ketika sibuk membuat assigment kita langsung tidak berselawat kepada Baginda, sedangkan kita mahukan syafaatnya kelak(Sedangkan tak habiskan duit 1sen pun bila kita berselawat) 3.Lupa pada ibu bapa, ibubapa yang banyak berkorban untuk membesarkan kita hingga sebesar ini, sedangkan kita ini yang bertanggungjawab untuk bertanya khabar kpd mereka (Malukah kita untuk menekan key pad phone untuk call atau mesej pada mereka, mereka yang setiap hari rindukan kita).. huh baru sedar :-p laju pulak menaip nye... ape pun segala nya dari NYA.. SUBHANALLAH, ALHAMDULILLAH, ALLAHUAKBAR) sekian sahaja buat kali ini..


No comments:

Post a Comment